PRISMA plus trainingen, workshops en specials calamiteitenonderzoek in de (jeugd) zorg

Voor (beginnende) leden van calamiteiten commissies die zich willen (bij) scholen in professioneel calamiteitenonderzoek volgens de Prisma+ methodiek en het PRISMA+ 8-Stappenmodel© voor calamiteitenonderzoek. Een basis workshop van een dag voor beginnende onderzoekers en verdiepingstrainingen voor het aanscherpen en oefenen van de diverse onderzoeksstappen. Daarnaast zijn er toegespitste trainingen voor de jeugdzorg/jeugdhulpverlening en Veilig Thuis organisaties en voor (gedelegeerd) toezichthoudend ambtenaren in het kader van de WMO. Daarnaast zijn er de specials: juridische aspecten bij calamiteitenonderzoek; onderzoeken van agressie en (ook seksueel) geweld in zorgrelaties; invullen van de rol van extern voorzitter van calamiteiten onderzoeksteams in de zorg. Deze workshops en specials worden in-company gegeven en zijn ook als open inschrijving beschikbaar.

Trainingen Prisma (incidenten en calamiteiten)

Basistraining calamiteiten onderzoek volgens het PRISMA plus 8-Stappenmodel© voor calamiteitenonderzoek

Het PRISMA plus 8-Stappenmodel© voor calamiteitenonderzoek is gebaseerd op de bekende PRISMA en SIRE methoden. Onderzoekers worden stap voor stap getraind in het opzetten en uitvoeren van gedegen calamiteiten onderzoek, analyse en rapportage. Er worden branchespecifieke trainingen gegeven, door ervaren trainers bekend met het werkveld. Onderwerpen zijn o.a. de samenstelling van de commissie, het gatenkaasmodel, het opbouwen van een feitenrelaas en tijdlijn, gesprekstechnieken, oorzakenboom en rapportage die voldoet aan de eisen van de Rijksinspecties, waaronder de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Onze trainers zijn ervaren calamiteitenonderzoekers. Daardoor weten zij precies welke zaken onderzoekers in de praktijk tegenkomen en delen praktische tips en tools uit hun eigen onderzoekspraktijk.

PRISMA plus verdieping, oefen- en opfris workshops voor deelnemers die de basistraining hebben gevolgd

Workshops en verdiepingstrainingen om de calamiteiten onderzoeksvaardigheden te versterken. In zeer praktijkgerichte trainingen ontwikkelt u de vaardigheden om één of meer van de stappen uit het PRISMA plus 8-Stappenmodel© voor calamiteitenonderzoek professioneel te kunnen uitvoeren. Aan de hand van uw eigen casuïstiek en/of eigen vragen en knelpunten in de praktijk. Voor calamiteiten onderzoekers die al ervaring hebben met het doen van professioneel calamiteitenonderzoek. Onze trainers zijn ervaren calamiteitenonderzoekers. Daardoor weten zij precies welke zaken onderzoekers in de praktijk tegenkomen en delen praktische tips en tools uit hun eigen onderzoekspraktijk.

PRISMA plus Training voor voorzitters en penvoerders bij calamiteitenonderzoek

In deze training leert u aan de hand van het PRISMA plus 8-Stappenmodel© voor calamiteitenonderzoek, hoe u als onafhankelijk voorzitter en/of penvoerder een onderzoeksteam begeleid en faciliteert bij de uitvoering van complexe onderzoeken. Onderwerpen die aan de orde komen zijn: mandaat, onafhankelijkheid, positionering en juridische kaders. U krijgt handvatten en formats voor het slim ordenen en rubriceren van alle onderzoeksinfo en voor het zorgvuldig formuleren in de rapportages. Onze trainers zijn ervaren calamiteitenonderzoekers en fungeren regelmatig als voorzitter en penvoerder. Daardoor weten zij precies welke zaken onderzoekers in de praktijk tegenkomen en delen praktische tips en tools uit hun eigen onderzoekspraktijk.

PRISMA review (kort en krachtig) en PRISMA InComPact© (duurzaam en grondig) voor teams. Professioneel analyseren en bespreken van (bijna) fouten en incidenten in de eigen praktijk

Zorgorganisaties en professionals zijn verplicht om zichtbaar te maken hoe zij leren van incidenten. Niet alleen registeren maar aantoonbaar leren en verbeteren, dat is de uitdaging. De PRISMA Review (0,5 dag) en de PRISMA InComPact© methode (1,5 dag) zijn speciaal ontwikkeld om incidenten en fouten in de eigen organisatie op professionele wijze te bespreken en te analyseren. In een Review pakt een team gezamenlijk een incident of risico aan om kort en krachtig met behulp van de PRISMA analyse te komen tot de kern van de casus. Deelnemers gaan met gerichte actiepunten naar huis. In de InComPact training leren deelnemers daarnaast de analyse zelf te gebruiken en praktisch in te passen in de dagelijkse werkprocessen (ook i.s.m. met ketenpartners). Voor calamiteitenonderzoek zijn deze trainingen minder geschikt. Speciaal daarvoor kunt u de PRISMA plus training voor calamiteitenonderzoek volgens het PRISMA+ 8 stappenmodel© aanvragen.

Van Risicoscans (PRI en taxatie) tot preventie- en interventieplan

Trainingen waarbij op elk niveau in de organisatie geleerd wordt te werken met risico inventarisaties en analyse en deze om te zetten in concrete preventie-, signalering- en interventieplannen. Afhankelijk van de vragen en doelgroepen kunnen methodieken aan bod komen als de PRI (prospectieve risico inventarisatie), Prisma (retrospectieve incidentanalyse), Crisis ontwikkelingsmodel, vormen van agressie, LSD methode, conflictformat met de drie A's.

  Volg ons op


 

 Contact

Secretariaat | Kantoor | Trainingslocatie
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
030-2072321
Christiaan Krammlaan 2
3571 AX Utrecht
 Bedrijfsgegevens

Bank NL90RABO0146580664
KvK 71423656
BTW nummer NL858710110B01