Geweld in de zorg en het sociaal domein - Move professionals
Geweld in de zorg en het sociaal domein - Move professionals
In het organisatieadvies, het beleidsadvies en de calamiteitenonderzoeken van Move professionals in Utrecht krijgen we te maken met vraagstukken, incidenten en calamiteiten over geweld in de zorg. Dit kan gaan over kindermishandeling en huiselijk geweld, geweld in de zorgrelatie, grensoverschrijdend gedrag en seksueel grensoverschrijdend gedrag. We volgen dit thema en verzamelen de belangrijkste kennisbronnen. We delen dat overzicht graag met onze volgers en klanten (portfolio).
Kindermishandeling en huiselijk geweld (inclusief ouderenmishandeling)
- Meldcode
- Visie gefaseerde ketenzorg (film)
- Kwaliteitskader van de Raad voor Kinderbescherming 2020
- Zelfscan voor (de samenwerking) in en met sociale wijkteams
Ouderenmishandeling
- Notitie Actiz en HU over ouderen in veilige handen (samenwerken aan een veilige zorgrelatie in het verpleeghuis)
- Notitie (2019) van Movisie over de aanpak van ouderenmishandeling
- Kennispagina Movisie over ouderenmishandeling
- E-learning voor vrijwilligers over ouderenmishandeling
- Toolkit Mantelzorg en overbelasting (ontspoorde zorg)
Prisma onderzoek geweld in de zorgrelatie - Move professionals
- Aanbod van Move professionals: Prisma onderzoek naar geweld in de zorgrelatie
- Uitleg over Geweld in de zorgrelatie
- Opstellen rapportage geweld in de zorgrelatie
Vergewisplicht en meldplicht bij disfunctioneren
Vergewisplicht gaat over de plicht die een zorgaanbieder als werkgever heeft om na te gaan hoe een zorgverlener in het verleden heeft gefuntioneerd. Meer over die vergewisplicht is te vinden op de website van de Rijksoverheid:
- Vergewisplicht
- Werkgevers kunnen zich (nu nog vrijwillig oktober 2020) ook aansluiten bij het Waarschuwingsregister zorg en welzijn om recht te doen aan de vergewis- en meldplicht
Meldplicht gaat over de plicht van een zorgaabieder om te melden bij:
- calamiteiten meer informatie op Melden calamiteit
- geweld in de zorgrelatie meer informatie op Geweld in de zorgrelatie
- ontslag wegens disfunctioneren meer informatie op Ontslag na disfunctioneren
Grensoverschrijdend gedrag
Grensoverschrijdend gedrag vindt plaats op psychologisch, fysiek, seksueel, financieel en materieel vlak. Bewust en onbewust. Het gaat over wat je doet, maar ook over wat je niet doet, zoals te weinig hulp bieden. Het heeft bijna altijd te maken met machtsmisbruik. Op de kennispleinen voor de ouderenzorg en de gehandicaptenzorg is hier informatie over te vinden:
- Kennisplein gehandicaptensector
- Zorgvoorbeter (ouderen)
- Zo'n 35% van de mensen in de strafrechtketen heeft een licht verstandelijke beperking (LVB). Dat is ruim twee keer zoveel als in de algemene bevolking. Met de juiste behandeling en begeleiding wordt de kans op herhaling van strafbaar gedrag kleiner.
Seksueel grensoverschrijdende gedrag
- Toetsingskader voorkomen seksueel grensoverschrijdend gedrag
- Behandeling seksueel grensoverschrijdend gedrag bij LVB (forenische zorg)
Probleemgedrag - onbegrepen gedrag bij mensen met dementie
E-learnings geweld in de zorg
Zedenpolitie/zedenmisdrijven
Huisbezoek
Op huisbezoek heb je te maken met onvoorspelbare factoren die van invloed zijn op je veiligheid. Dat vraagt om een andere benadering als het gaat om veiligheid tijdens je werk. De mobiele app Veilig Huisbezoek helpt je om vooraf de risico’s in te schatten en de juiste maatregelen te nemen. Je hebt als ambulant werkende niet alleen te maken met de cliënt, maar ook met zijn persoonlijke omgeving en naasten. Bovendien sta je er in lastige situaties vaak alleen voor, zonder dat er collega’s in de buurt zijn. Het is dus belangrijk dat je voordat je op huisbezoek gaat al een inschatting maakt van de risico’s die je loopt en dat je juiste voorzorgsmaatregelen treft.
De app Veilig Huisbezoek helpt je daarbij. Na het invullen van een vragenlijst krijg je direct een praktisch advies. Maar ga ook altijd na welke ondersteuning jouw organisatie biedt, welke maatregelen al door je werkgever zijn genomen en vertrouw eenmaal ter plaatse altijd op je eigen gevoel.
Gebaseerd op checklist ARIH
De app Veilig Huisbezoek is gebaseerd op de Checklist Agressie Risico Inschatting Huisbezoek (ARIH) van FCB en is bruikbaar voor iedereen die ambulant werkt in de zorg, jeugdzorg en welzijn en maatschappelijke dienstverlening.