- Categorie: Aanbod
Prisma onderzoek geweld in de zorgrelatie (Wkkgz) en de Jeugdwet
Onderzoek naar geweld in zorgrelatie via Prisma methode door Move professionals
Move professionals heeft veel ervaring met het uitvoeren van methodisch en systematisch Prisma onderzoek naar geweld in de zorgrelatie in de zorg en jeugdzorg. Geweld is in de (jeugd)zorg kan gaan om seksueel misbruik, ontucht en allerlei vormen van mishandeling of dwang door een professional of door een medecliënt of jongere.
We werken integer en discreet. In het onafhankelijk 🔗Prisma onderzoek kijken we naar de kwaliteit en veiligheid van de zorg voorafgaand, tijdens en na de gemelde situatie. Daarnaast kijken we wat een zorgaanbieder heeft gedaan of gaat doen om de kwaliteit te verbeteren (het leereffect) en om de kans op herhaling te verkleinen (preventie).
Move professionals doet ook Prisma onderzoek naar gebeurtenissen in de (jeugd)zorg waarbij sprake is van geweld op de werkvloer zie 🔗Prisma ongevalsonderzoek (arbeidsongeval).
Preventie van (seksueel) grensoverschrijdend gedrag
De gevolgen van seksueel grensoverschrijdend gedrag in een (jeugd) zorgorganisatie of bij een zelfstandige zorgverlener zijn groot. Daarom is preventie van seksueel grensoverschrijdend gedrag belangrijk, dat verkleind het risico op die grensoverschrijding. Meer lezen over hoe de IGJ hiermee omgaat:
- Toezichtvisie IGJ op een veilige zorgrelatie
- Toezicht op seksueel grensoverschrijvend gedrag
- Bewustwording van de grenzen van seksueel grensoverschrijdend gedrag
Geweld in zorgrelatie melden bij IGJ voor zorgaanbieders in Wet langdurige zorg (Wlz)
Volgens de Wkkgz moeten zorgaanbieders alle vormen van geweld in de zorgrelatie melden bij de inspectie. Bij geweld in de zorgrelatie maakt de IGJ onderscheid tussen:
1. Geweld door een zorgverlener of een andere persoon van een zorginstelling jegens een client zie Zie richtlijn IGJ
2. Geweld tussen cliënten onderling Zie richtlijn IGJ
Meer informatie over geweld in de zorgrelatie op de website van de IGJ
Geweld in jeugdzorg melden bij IGJ
Jeugdhulpaanbieders kunnen agressie in de zorg melden via Jeugdhulpaanbieders: melden geweld
Ernstig geweld tussen jongeren melden bij IGJ
Zorgaanbieders zijn verplicht ernstig geweld (agressie) in de zorgrelatie tussen cliënten direct bij de IGJ te melden en te (laten) onderzoeken. Het geweld is in ieder geval ernstig te noemen als:
- een medische en/of psychologische dan wel gedragskundige behandeling van het geweld noodzakelijk was, blijkend uit een consult bij een zorgverlener, en/of;
- sprake van een politie-interventie, dan wel een aangifte bij de politie of het openbaar ministerie.
Bij twijfel of er sprake is van een situatie van geweld adviseert de inspectie dit te melden. Zorgorganisaties hoeven situaties van minder ernstig geweld tussen cliënten onderling niet te melden, maar wel intern registreren.
Steekincidenten
Move professionals heeft onderzoekservaring met het uitvoeren van Prisma calamiteitenonderzoek naar steekincidenten in de (jeugd)zorg en het sociaal domein. Wij hebben meerdere onderzoeken uitgevoerd waarbij een cliënt, een omstander of een medewerker het slachtoffer werd van een steekincident door een pleger die in zorg was bij een (jeugd)zorgorganisatie.
Grensoverschrijdend gedrag in de zorg (GOG)
Grensoverschrijdend gedrag in de zorg (GOG) vindt plaats op psychologisch, fysiek, seksueel, financieel en materieel vlak. Bewust en onbewust. Het gaat over wat je doet, maar ook over wat je niet doet, zoals te weinig hulp bieden. Het heeft bijna altijd te maken met machtsmisbruik.
- Meer informatie over grensoverschrijdend gedrag in de zorg
Seksueel grensoverschrijdend gedrag in de zorg (SGOG)
- Meer informatie over seksueel grensoverschrijdend gedrag in de zorg
Vergewisplicht
Een zorginstelling moet het arbeidsverleden controleren van de zorgverleners die namens uw organisatie gaan werken. Dit geldt ook voor zzp’ers, uitzendkrachten of gedetacheerden die met patiënten en cliënten in contact komen. Meer lezen over wat een organisatie kan doen kijkt op Controleren arbeidsverleden (IGJ)
- Categorie: Aanbod
Prisma klachtonderzoek en burgermelding in de zorg en jeugdzorg
Move professionals doet Prisma calamiteitenonderzoek naar aanleiding van een klacht of een burgermelding in de zorg of jeugdzorg
Burgers kunnen zelf melding doen bij het 🔗Landelijk Meldpunt Zorg van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Naar aanleiding van een dergelijke melding kan de inspectie de zorgaanbieder de opdracht geven om een onderzoek in te stellen. De zorg- of jeugdorganisatie wordt dan gevraagd een calamiteitenonderzoek of ander Prisma onderzoek instellen. Move professionals heeft ruime ervaring met het uitvoeren van een onderzoek met de Prisma methode naar een burgermelding. Wij doen respectvol onderzoek en geven antwoord op de vraag hoe de klacht heeft kunnen ontstaan. Erkennen en begrijpen staan centraal.
Deskundig en onafhankelijk Prisma calamiteitenonderzoek
Wij kunnen snel aan de slag en zorgen ervoor dat het onderzoek binnen de gestelde termijn wordt uitgevoerd en opgeleverd. Move professionals is specialist in gedegen, onafhankelijk en deskundig onderzoek. Dat betekent dat we op de hoogte zijn van de eisen van de wettelijke kaders, de richtlijnen van de IGJ, de normen van het werkveld en de laatste stand van zaken wat betreft de kwaliteit en veiligheid van de thema's die we onderzoeken. We werken integer, respectvol en discreet. 🔗 Wij hebben calamiteitenonderzoeken uitgevoerd voor verschillende zorgaanbieders.
🔗Wij voeren klachtonderzoek uit in alle sectoren van de zorg en het sociaal domein. In de kern gaat klachtonderzoek over verstoorde communicatie in de driehoek tussen professionals, cliënt en verwanten zoals, de bejegening, niet betrokken zijn, buitengesloten zijn, niet geïnformeerd zijn, niet gehoord of erkend zijn. Door het maken van een reconstructie van de feiten en omstandigheden kan dit begrepen en hersteld worden.
Prisma onderzoeksrapportage
Onze rapportages zijn feitelijk en neutraal, belichten de context waarin de klacht of burgermelding plaatsvond en geven een beeld van het samenspel van factoren waarbinnen dit plaatsvond. Onze rapportages zijn AVG proof en dragen bij aan een rechtvaardige cultuur waarin geleerd wordt. Feitelijke onjuistheden worden door ons altijd in de rapportage aangepast. Wij geven u advies over hoe u kunt omgaan met conclusies of aanbevelingen in de rapportage ook naar familie toe en ook als het gaat om het stellen van prioriteiten daarin. We sluiten daarbij altijd aan bij uw visie en lopende trajecten en ontwikkeling in de organisatie.
Prisma calamiteitenonderzoek in de jeugdzorg, jeugdhulp, Veilig Thuis en het sociaal domein
Deskundig Prisma calamiteitenonderzoek in de jeugdzorg, jeugdhulp, veilig thuis en sociaal domein
Als het echt mis gaat in de zorg en een jeugdige of zijn ouders lopen ernstige schade op of overlijden dan wordt altijd een calamiteitenonderzoek uitgevoerd. Move professionals heeft veel expertise in het uitvoeren van Prisma calamiteitenonderzoek in de jeugdzorg en veilig thuis. Breed en diep genoeg kijken naar de kernoorzaken waardoor deze ernstige gebeurtenis kon gebeuren. Dat doen we met compassie en met kennis van zaken. De afgelopen jaren voerde Move professionals meerdere complexe onderzoeken uit in de ambulante jeugdhulp, residentiële jeugdhulp, jeugdzorgPlus, gezinshuizen, zorgboerderijen, gecertificeerde instellingen en Veilig Thuis.
Onafhankelijk en deskundig calamiteitenonderzoek
Wij kunnen snel aan de slag en zorgen ervoor dat het onderzoek binnen de gestelde termijn wordt uitgevoerd en opgeleverd. Move professionals is specialist in gedegen, onafhankelijk en deskundig onderzoek. Dat betekent dat we op de hoogte zijn van de eisen van de wettelijke kaders, de richtlijnen van de IGJ, de normen van het werkveld en de laatste stand van zaken wat betreft de kwaliteit en veiligheid van de thema's, die we onderzoeken. We werken integer, respectvol en discreet. 🔗 Wij hebben calamiteitenonderzoeken uitgevoerd voor verschillende zorgaanbieders. De adviseurs van Move professionals zijn breed inzetbaar om verschillende rollen in het calamiteitenonderzoek te vervullen zoals:
- geheel onafhankelijk calamiteitenonderzoek als de capaciteit in de organisatie tijdelijk niet voorhanden is;
- onafhankelijk extern voorzitter voor de waarborg van de onafhankelijkheid, de objectiviteit en de kwaliteit;
- begeleiden en coachen van een interne commissie voor de waarborg van het versterken van de onderzoeksvaardigheden van de commissieleden en het leren op de werkplek.
Expertise in Prisma onderzoek naar geweld in de jeugdzorg
Jeugdhulporganisaties, gecertificeerde instellingen, de Veilig Thuis organisaties en de Raad voor de Kinderbescherming zijn volgens de Jeugdwet ook verplicht om geweld bij de inspectie te melden. Na melding van geweld bij de IGJ volgt in de meeste gevallen het verzoek aan de organisatie om een onderzoek te doen. Move professionals kan de organisatie ondersteunen bij het uitvoeren van dit onderzoek. Onze onderzoeken zijn altijd op maat en per casus kijken we hoe we het onderzoek het beste kunnen inrichten.
Complexe casuistiek in de jeugdzorg en Veilig Thuis
Calamiteiten in de jeugdzorg en bij Veilig Thuis organisaties onderscheiden zich vaak door de complexiteit van de casuïstiek, door de vele betrokken ketenpartners en soms ook door het vergrootglas waarmee 'het publiek' meekijkt. Het gaat vaak om ernstige zaken, zoals suïcides, seksueel misbruik, mishandeling of pooierboy problematiek, die veel impact hebben op alle betrokkenen. Onze onderzoekers weten hoe je deze calamiteiten het beste kan onderzoeken. Organisaties in de jeugdzorg (jeugdbescherming, jeugdreclassering, pleegzorg, gesloten jeugdzorg, ambulante hulp, et cetera) en bij Veilig Thuis organisaties maken turbulente tijden door. Juist dan is het belangrijk, dat bij calamiteitenonderzoeken die specifieke context wordt erkend en meegenomen in het onderzoek.
Move professionals uit Utrecht: specialist in veilige zorg en calamiteitenonderzoek kent de sector goed en heeft veel ervaring met onderzoeken in de jeugdzorg. We werken daarbij samen met deskundigen uit de organisaties zelf en met eigen specialisten. In onze onderzoeken worden, waar mogelijk ook de jeugdigen zelf en/of hun (pleeg)gezinnen, nadrukkelijk betrokken. Vrijwel altijd worden de gesprekken met onze onderzoekers door zowel professionals als betrokkenen of hun nabestaanden, als zeer waardevol ervaren. 🔗Weten wat een calamiteit is en antwoord op andere vragen? Kijk dan op onze pagina veelgestelde vragen.
Portfolio - Move professionals specialist in veilige zorg en calamiteitenonderzoek
Move professionals is specialist in onafhankelijk Prisma calamiteitenonderzoek
Vanuit ons bureau in Utrecht werken wij voor opdrachtgevers in heel Nederland in de jeugdzorg, de gehandicaptenzorg, de ouderenzorg, maatschappelijke organisaties en de ggz. Onze klanten zitten onder andere in Rotterdam, Den Haag, Amsterdam, Utrecht, Zwolle, Breda, Middelburg, Groningen en Flevoland.
Wij hebben jarenlange ervaring met onafhankelijk Prisma calamiteitenonderzoek, onderzoek naar geweld in de zorg en zorgrelatie en ander Prisma onderzoek binnen de langdurige zorg (Wlz) zoals de ouderenzorg, de gehandicaptenzorg, de forensische zorg, de geestelijke gezondheidszorg en beschermd wonen locaties. Het sociaal domein (WMO), zoals de maatschappelijke opvang. De jeugdzorg, zoals de residentiële jeugdhulp, JeugdzorgPlus, jeugdbescherming, veilig thuis, voor zorgboederijen en gezinshuizen en voor koepels en brancheorganisaties voor gezinshuizen en zorgboerderijen.
Wij kunnen snel aan de slag. Move professionals is specialist in gedegen, onafhankelijk en deskundig onderzoek.Dat betekent, dat we op de hoogte zijn van de eisen van de wettelijke kaders, de richtlijnen van de IGJ, de normen van het werkveld en de laatste stand van zaken wat betreft de kwaliteit en veiligheid van de thema's die we onderzoeken. We werken integer, respectvol en discreet.
Onderstaand een aantal organisaties waarvoor wij scholing, training en coaching en🔗 Calamiteitenonderzoek en onderzoek naar geweld in de zorgrelatie hebben uitgevoerd.
Opdrachtgevers Move professionals
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
||
Move professionals is gericht op leren en reflecteren
Professionals leren en reflecteren
Move professionals is in de Prisma onderzoeken die zij in opdracht onafhankelijk uitvoert altijd gericht op de verbeterpunten die professionals zelf zien. We vinden het belangrijk om zelfreflectie bij professionals te stimuleren. Omdat voor professionals het nadenken over het eigen handelen een essentieel onderdeel van hun professioneel handelen in de (jeugd)zorg. Immers in de zorgrelatie tussen een cliënt, een jongere en de professionals is altijd sprake van afhankelijkheid en machtsongelijkheid omdat een cliënt altijd in een bepaalde mate afhankelijk is van zijn of haar zorgverlener. Een (jeugd)zorgprofessionals is zich daarvan bewust, reflecteert hierop en gaat daar respectvol mee om.
Binnenkort verschijnt op deze pagina het aanbod van Move professionals dat gericht is op leren en reflecteren: leerbijeenkomsten en Prisma reflectieonderzoek.
Nu al weten wat we doen? 🔗 Neem gerust contact met ons op.
Prisma methode - vooronderzoek
Prisma methode vooronderzoek in de zorg en de jeugdzorg
Soms is niet duidelijk of een gebeurtenis een calamiteit is in de zin van de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) en of een melding bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) nodig is. Een zorgaanbieder kondigt dit wel aan bij de IGJ (melden bij ‘andere meldingen’) en heeft dan maximaal 6 weken de tijd om dit te onderzoeken. Als uit dit onderzoek blijkt, dat er sprake is van een calamiteit in de zin van de wet, dan wordt dit gemeld bij de IGJ en wordt aanvullend 🔗calamiteitenonderzoek gedaan.
Move professionals kan dit vooronderzoek, eventueel samen met de eigen interne commissie, inrichten en uitvoeren. Wij geven schriftelijk beargumenteerd antwoord op de vraag of de gebeurtenis een calamiteit is, in de zin van de wet. U ontvangt van ons een compacte en heldere rapportage, die u met betrokkenen kan delen.
Wat is een calamiteit in de zorg?
Een calamiteit, is een niet-beoogde of onverwachte gebeurtenis, die betrekking heeft op de kwaliteit van de zorg en die tot de dood van of een ernstig schadelijk gevolg voor een cliënt heeft geleid.’ Om te beoordelen of een ernstige gebeurtenis een 🔗 calamiteit is, wordt in het vooronderzoek gekeken naar:
- Is hier sprake van een niet beoogde gebeurtenis?
- Is hier sprake van een onverwachte gebeurtenis?
- Heeft deze gebeurtenis betrekking op de kwaliteit van de zorg?
- Heeft deze gebeurtenis geleid tot de dood of een ernstig schadelijk gevolg voor de cliënt?
Infographic Wat doe je in een Prisma vooronderzoek?
Incident of calamiteit
Meer informatie over de beoordeling of er sprake is van een incident of calamiteit: Meer informatie over het melden bij de IGJ
Toegepast en verklarende Prisma analyse
Toegepast en verklarend Prisma onderzoek voor de zorg en het sociaal domein
Move professionals voert in opdracht een toegepast en verklarende Prisma analyse uit naar vraagstukken, die spelen in de directe omgeving van organisaties in de jeugdzorg, de langdurige zorg, de GGZ en het sociaal domein. Onze opdrachtgevers zijn bestuurders van zorgorganisaties. Samen met hen formuleren we voor de Prisma analyse de onderzoeksvraag en deelvragen. Samen met deskundige medewerkers uit de eigen organisatie richten we het onderzoek in en samen met hen analyseren we de onderzoeksresultaten. Na oplevering van de onderzoeksrapportage aan de bestuurder zijn we op de achtergrond om vragen vanuit de opdrachtgevende organisatie te beantwoorden. Move professionals zal niet op persoonlijke titel naar derden over onderzoeksresultaten spreken of een verklaring afleggen.
Toegepast Prisma onderzoek - bijdrage leveren aan rechtvaardige cultuur (Just-Culture)
In onze onderzoeken zoeken we niet naar schuldigen, maar proberen we een complexe situatie te beschrijven en te verklaren. We kijken naar alle factoren die een rol hebben gespeeld. Onze passie is, om een bijdrage te leveren aan het verbeteren van de veiligheid en kwaliteit van zorg voor kwetsbare burgers door zorgprofessionals, jeugdzorgwerkers en sociaal werkers. Om die reden willen we werken aan een rechtvaardig klimaat (just-culture) waarin deze werkers in cruciale beroepen zich veilig voelen. In dat veilige klimaat kan gezien en erkend worden dat feilbaarheid erbij hoort. In dat klimaat kan dat in openheid worden besproken. In dat klimaat kan erkend, geleerd en dus verbeterd worden.
Toegepast Prisma onderzoek kijkt vanuit verschillende perspectieven
- Move professionals voert onderzoek uit via een Prisma analyse in de praktijk van jeugdzorg-, zorgorganisaties, GGZ en het sociaal domein
- In onze Prisma analyse staat de ‘waarom’ of de ‘hoe komt dat’ vraag centraal
- We geven een antwoord op de vraag hoe iets is gegaan, in welke context het plaatsvond, welke keuzes zijn gemaakt en wat de effecten daarvan zijn. Ons toegepast onderzoek levert een heldere analyse en onderbouwde aanbevelingen, die bijdragen aan het begrijpen en oplossen van een vraagstuk.
Begrijpen, verklaren en erkennen
In onze aanpak gaat het om het vraagstuk te begrijpen en te verklaren in de context waarin het plaatsvindt. Recht doen aan de complexe werkelijkheid in zorgsituaties. Door het zichtbaar maken van het samenspel van alle factoren, die een rol hebben gespeeld vanuit het perspectief van alle betrokkenen, kan worden begrepen wat er is gebeurd en kunnen lessen worden getrokken voor de toekomst. Het gaat om het (h)erkennen van de feilbaarheid en daarop te reflecteren en te leren. Niet omdat alles maakbaar is, maar om in gesprek te komen over dilemma’s en oplossingen.
Gericht op slimme en duurzame oplossingen
De werkwijze van Move professionals is gericht op slimme en duurzame oplossingen met draagvlak bij de betrokken partners. Ons calamiteiten onderzoek is onafhankelijk, praktisch, verklarend en geeft antwoord op onderzoeksvragen van onze opdracht gevende organisaties. De uitkomst van een onderzoek levert suggesties en aanbevelingen voor toepassing in de praktijk, met actuele voorbeelden van geleerde lessen en goede praktijken.
Prisma calamiteitenonderzoek netwerkzorgmelding
Prisma calamiteitenonderzoek waarbij meerdere zorgaanbieders zijn betrokken
Zorg wordt allang niet meer verleend binnen de grenzen van één organisatie. Heel vaak zijn meerdere organisaties (ketenpartners) betrokken. Ook mantelzorgers en vrijwilligersorganisaties zijn vaak betrokken bij de zorg en daarmee ook bij een 🔗calamiteit. Het verdient de voorkeur om een calamiteit gezamenlijk te onderzoeken en deze gezamenlijk te melden. Hiervoor is het wenselijk, dat de zorgorganisatie die de regie voert binnen de keten, de melding doet en de regie neemt in het opstarten van het onderzoek en hierbij de ketenpartners betrekt. Er zijn verschillende manieren waarop dit gedaan kan worden.
Prisma onderzoek netwerkzorgmelding
Soms gaat de melding over een incident of calamiteit tijdens de samenwerking tussen zorgaanbieders en/of hulpverleners uit het sociaal domein. Als het gaat om drie of meer zorgaanbieders, die min of meer gelijktijdig betrokken zijn bij de zorgverlening aan een cliënt, dan noemt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd dit een netwerk zorgmelding.
Onafhankelijk Prisma onderzoek netwerkzorgmelding
Move professionals heeft veel ervaring met het uitvoeren van calamiteitenonderzoeken waarbij meerdere zorgaanbieders en soms andere ketenpartners zijn betrokken. Omdat we werken met specialisten uit verschillende werkvelden kennen we de context van uw organisatie. Wij kunnen snel aan de slag en zorgen ervoor, dat het onderzoek binnen de gestelde termijn wordt uitgevoerd en opgeleverd. Move professionals is specialist in gedegen, onafhankelijk en deskundig onderzoek. Dat betekent, dat we op de hoogte zijn van de eisen van de wettelijke kaders, de richtlijnen van de IGJ, de normen van het werkveld en de laatste stand van zaken wat betreft de kwaliteit en veiligheid van de thema's die we onderzoeken. We werken integer en discreet. 🔗 Wij hebben onderzoeken uitgevoerd voor verschillende zorgaanbieders. De adviseurs van Move professionals zijn breed inzetbaar om verschillende rollen in het onderzoek te vervullen zoals:
- geheel zelfstandig uitvoeren van het onderzoek als de capaciteit in de organisatie tijdelijk niet voorhanden is;
- onafhankelijk extern voorzitter voor de waarborg van de onafhankelijkheid, de objectiviteit en de kwaliteit;
- begeleiden en coachen van een interne commissie voor de waarborg van het versterken van de onderzoek vaardigheden van de commissieleden en het leren op de werkplek.
Risico's samenwerking in zorgnetwerken
Bij Prisma calamiteitenonderzoeken in zorgnetwerken wordt gekeken naar de samenwerking tussen de zorgaanbieders en eventueel andere ketenpartners (uit het sociaal domein). Calamiteiten kunnen plaatsvinden omdat de risico's in die samenwerking niet, of niet voldoende in beeld zijn. Het kan dan gaan om bijvoorbeeld:
- afstemming in de zorg en op elkaar aansluitende zorg;
- de informatieoverdracht;
- eenduidigheid in signalering en beoordeling;
- het op tafel komen van dilemma’s en knelpunten;
- regie en verantwoordelijkheid.
Infographic Wat zijn de risico's in zorgnetwerken?
Veelgestelde vragen over netwerkzorgmelding
Op de website van de IGJ worden veelgestelde vragen beantwoord zoals:
- Wie doet de netwerkzorgmelding?
- Hoe zit het met de privacy?
- Hoe zit het als ook partijen zijn betrokken uit het sociaal domein?
zie🔗 Vragen over netwerkzorgmeldingen
Betrokkenheid van vrijwilligers en mantelzorger bij zorgnetwerken
Mantelzorgers en vrijwilligers vormen met zorgprofessionals een liefdevol en steunend (zorg)netwerk om mensen die (langdurige) zorg krijgen. Mantelzorgers en vrijwilligers voeren in of namens zorginstelling steeds vaker zorghandelingen uit. De IGJ bouwt aan een kennisdomein om aan zorginstellingen duidelijk te maken wat belangrijke waarborgen zijn om goede en veilige zorg te leveren?
Factsheet over calamiteit in zorgketen
Zorgaanbieders melden op basis van de Wet kwaliteit klachten en geschillen (Wkkgz) calamiteiten in de zorg bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). De IGJ heeft hiervoor een factsheet opgesteld: 🔗 Calamiteiten in een zorgnetwerk [Factsheet]
Informatie over toezicht op zorgnetwerken
Op de website van de IGJ is informatie te vinden over het toezicht op zorgnetwerken 🔗 Toezicht op zorgnetwerken
Kennisbronnen netwerkzorg
Onderstaand mooie kennisbronnen over netwerkzorg
Onafhankelijk calamiteitenonderzoek extern onafhankelijk voorzitter - Move professionals
Onafhankelijk calamiteitenonderzoek door het inzetten van een externe en onafhankelijke voorzitter in de zorg - Move professionals
De adviseurs van Move professionals hebben ruime ervaring met het uitvoeren van onafhankelijk onderzoek naar calamiteiten in alle sectoren van de zorg (jeugdzorg, ouderenzorg, gehandicaptenzorg, GGZ, verslavingszorg, thuiszorg en beschermd wonen) en in het sociaal domein. De adviseurs van Move professionals zijn inzetbaar om de rol van onafhankelijk voorzitter in het calamiteitenonderzoek te vervullen en kunnen ook het gehele onderzoek onafhankelijk uitvoeren. Het inzetten van een onafhankelijk extern voorzitter is een waarborg voor de onafhankelijkheid, de objectiviteit en de kwaliteit van het onderzoek.
Meer weten over onafhankelijk calamiteitenonderzoek en de extern voorzitter in de zorg door Move professionals?
- 🔗Calamiteitenonderzoek
- 🔗Calamiteitenonderzoek in Jeugdzorg en Veilig thuis
- 🔗Prisma onderzoek naar geweld (in de zorgrelatie)
- 🔗Prisma vooronderzoek
Onafhankelijk calamiteitenonderzoek en externe voorzitter bij calamiteiten verplicht
Voor de gehandicaptenzorg en de ouderenzorg is het bij calamiteiten met een dodelijke afloop verplicht om een onafhankelijke voorzitter aan te stellen. De adviseurs van Move professionals zijn gewend om calamiteitenonderzoekers te coachen on the job waardoor zij ook in de rol als onafhankelijk voorzitter bij de medewerkers uit de organisatie de onderzoeksvaardigheden vergroten. Wij zijn snel inzetbaar voor het uitvoeren van deskundig onafhankelijk onderzoek. Wij werken met ervaren calamiteitenonderzoekers.
Neem contact op met Move professionals voor het uitvoeren van onafhankelijk onderzoek naar calamiteiten in de zorg
Move professionals voert onafhankelijk calamiteitenonderzoek uit. Wij werken snel, integer en betrouwbaar.Wij zijn snel inzetbaar. Kom met ons in 🔗 contact.
Prisma onderzoek naar een arbeidsongeval in de (jeugd)zorg
Prisma zelfonderzoek naar een arbeidsongeval na geweldsincidenten in de (jeugd)zorg
Zorg- en jeugdzorgorganisaties melden vanaf 1 januari 2023 arbeidsongevallen bij de Nederlandse arbeidsinspectie (NLA). Hierbij gaat het bijvoorbeeld om geweldsincidenten in de zorg waarbij een medewerker slachtoffer was (geweld op de werkvloer). Meldingsplichtige arbeidsongevallen zijn ongevallen met blijvend letsel en/ of met een ziekenhuisopname tot gevolg of die met een dodelijke afloop. Bij een meldingsplichtig arbeidsongeval vraagt de inspectie om zelf onderzoek te doen naar de oorzaken hiervan en hiervan een rapport op te stellen. Het doel van de nieuwe werkwijze is het verbeteren van de veiligheid op de werkvloer en hiervan te leren. Een analyse, bijvoorbeeld met behulp van de Prismamethode maakt onderdeel uit van het onderzoek.
Ongevalsonderzoek (arbeidsongeval) door Move professionals
Move professionals heeft ervaring met het uitvoeren ongevalsonderzoek naar arbeidsongevallen in de zorg en jeugddzorg waarbij een cliënt en een medewerker betrokken zijn. Wij kunnen snel aan de slag denken mee over het aanvragen van uitstel bij de arbeidsinspectie en de betrokkenheid van de IGJ.
Move professionals is specialist in gedegen, onafhankelijk en deskundig onderzoek. We werken integer, respectvol en discreet. 🔗 Wij hebben Prisma onderzoeken uitgevoerd voor verschillende zorgaanbieders. De adviseurs van Move professionals zijn breed inzetbaar om verschillende rollen in het calamiteitenonderzoek te vervullen zoals:
- geheel zelfstandig uitvoeren van het onderzoek als de capaciteit in de organisatie tijdelijk niet voorhanden is;
- onafhankelijk extern voorzitter voor de waarborg van de onafhankelijkheid, de objectiviteit en de kwaliteit;
- begeleiden en coachen van een interne commissie voor de waarborg van het versterken van de onderzoek vaardigheden van de commissieleden en het leren op de werkplek.
Melding bij de IGJ tegen geweld door een derde
De IGJ wil een melding krijgen van geweld door een cliënt tegen een derde. Onder een derde verstaat de IGJ een burger zijn ( iemand van buiten de zorg of iemand op straat) en een zorgverlener in de instelling.