Portfolio Move professionals

Pion

Calamiteitenonderzoek

In elke organisatie gaan er soms dingen fout. Als een incident ernstige gevolgen heeft (ernstig letsel of overlijden) dan wordt dat een calamiteit genoemd. Ook geweld en misbruik in de zorgrelatie zijn vormen van calamiteiten. Dit soort calamiteiten in de zorg, de (jeugd) hulpverlening en ook binnen de WMO, moeten worden onderzocht; niet om de schuldige aan te wijzen, maar om te achterhalen waarom het mis ging, en hoe dat in de toekomst is te voorkomen.

overleg

Coaching on the job en extern voorzitter van calamiteitenonderzoek

Als interne commissie is het best moeilijk om, onder grote tijdsdruk, te komen tot een goede analyse en een rapport dat voldoet aan de eisen van de verschillende inspecties. Zeker als de sector in het nieuws is, zoals recent de jeugdzorg, de ouderenzorg en Veilig Thuis organisaties.

overleg

Risico taxatie (Pre-Scan), BOPZ-scan en Prisma veiligheidsscans

Veiligheid is de basis van kwaliteit van zorg- en hulpverlening. Juist mensen die meer afhankelijk zijn van de zorg of hulp van anderen, zijn extra kwetsbaar. Soms omdat iemand ouder is, fysiek niet meer zo sterk en/of begint te dementeren. Of juist een jongere uit een zeer problematische thuissituatie, die niet zoveel reden heeft om de wereld te vertrouwen.

paraplu

Organisatie advies en -ontwikkeling (preventie, interventie en verbetertrajecten)

Een organisatie, of die nou groot of klein is, is altijd bedoeld om samen te werken aan een gemeenschappelijke opgave. Maatschappelijke organisaties en zorginstellingen staan meer dan ooit voor de uitdaging om de steeds complexere vragen uit de samenleving snel, effectief en transparant te beantwoorden. Bovendien wil die samenleving niet alleen maar meekijken, maar ook mee praten.

gesprek

PRISMA trainingen

Sinds een aantal jaren is er meer aandacht voor het leren van incidenten en calamiteiten. De meeste organisaties registreren hun (bijna) fouten en incidenten wel en analyseren deze om ervan te leren. Sinds een paar jaar zijn organisaties wettelijk zelfs verplicht om zichtbaar te maken hoe ze leren van incidenten. We merken in de praktijk dat het maken van goede analyses van incidenten in teamverband, of het doen van zorgvuldig calamiteitenonderzoek, voor veel mensen best lastig is.

Anders leren van incidenten

In onze praktijk merken we dat organisaties zelf veel aandacht besteden aan de onderwerpen veiligheid en kwaliteit. Juist een calamiteitenonderzoek of een trendanalyse van incidenten; of een risico inventarisatie geeft richting en prioriteit aan verbetertrajecten. Vaak wordt ons gevraagd of we ook losse trainingen of workshops verzorgen, die een team of afdeling precies die tools in handen geeft om hun professionele en soms zelforganiserende rol nog beter vorm te kunnen geven.

  Volg ons op


 

 Contact

Secretariaat | Kantoor | Trainingslocatie
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
030-2072321
Christiaan Krammlaan 2
3571 AX Utrecht
 Bedrijfsgegevens

Bank NL90RABO0146580664
KvK 71423656
BTW nummer NL858710110B01